Amenajare DATA CENTER
Proiectarea unui Data Center reprezinta o suma de activitati de proiectare si planificare pentru realizarea unei zone de lucru a echipamentelor IT, zona care sa asigure fiabilitatea, performanta, eficienta energetica functionala, mentenabilitatea si posibilitatile de modificare/upgrade/dezvoltare.
Implementarea unui proiect Data Center presupune un management de proiect avansat care sa coordoneze activitati din sfere variate de competente (constructii, instalatii hidraulice si de climatizare, instalatii electrice de curenti tari, retele de comunicatii, infrastructura IT hardware si software etc.). Experienta pentru proiectarea si implementarea centrelor de date de dimensiuni mici si medii (intre 1 si 16 rack-uri de echipamente cu suprafete intre 20 si 200 mp amprenta la sol).
CUM LUCRAM?
Proiectarea pleaca de la cerintele functionale (in special pe partea de hardware IT, software IT, comunicatie, securitate informatica), normele de instalare (din zona de detectie si stingere automata incendiu, amenajare spatiu, distributie interna energie electrica etc.) si perspectivele de dezvoltare.
Pe baza analizei spatiului disponibil adoptam solutiile tehnologice optime de implementare. Un standard utilizat la nivel mondial este ANSI/TIA-942 care stabileste liniile directoare pentru implementarea (in special in zona de echipamente ITC) Data Centerelor.
Standardul ANSI/TIA-942
Stabileste 4 nivele (Tier) de implementare pe baza asigurarii unei fiabilitati operationale dorite: intre 99,671% disponibilitate functionala (maxim 28.8 h/an opriri) la tier1 si 99.995% (maxim 0.4 h/an intrerupere servicii). In baza acestor nivele se dimensioneaza structura de implementare si numarul de echipamente redundante
Standardul ASHRAE – American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers
Standard pentru dimensionarea sistemului de climatizare a echipamentelor. Aceste doua standarde sunt pilonii alegerii structurii si tehnologiilor de implementare. Pentru diversele zone functionale se utilizeaza normativele si standardele specifice (rack 19”, norme electrosecuritate si instalatii electrice de interior, norme sisteme detectie si stingere incendiu, norme/standarde sisteme de comunicatie etc.).